"Όταν τα παιδιά έρχονται σε έπαφή με τη φύση, δείχνουν τη δύναμή τους" Μαρία Μοντεσόρι
Η σχέση μας με το δάσος είναι συνεχής, ζωντανή και διαρκεί όλη τη χρονιά. Αυτό το χειμώνα μας έδωσε ένα σημαντικό μάθημα ζωής για τη σχέση μας με το φυσικό κόσμο.
Τον Ιανουάριο επιστρέφουμε από τις γιορτές και για να κλείσουμε τον κύκλο και να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε, βρίσκουμε έρεισμα στο ταξίδι του Άη Βασίλη. Φανταζόμαστε την επιστροφή του από το μεγάλο του ταξίδι στον Βόρειο Πόλο. Τον βρίσκουμε στην υδρόγειο κι από κει ξεκινάνε νέα νήματα για τις ηπείρους, το κλίμα, τις εποχές που θα διατρέξουν τον φετινό χειμώνα με τα παιδιά. Πρώτα όμως, πρώτα-πρώτα, τι νομίζετε πως έκανε ο Άη Βασίλης; Σωστά, έφτιαξε ένα γερό πρωινό!
Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου εστιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αναβιώνουμε έθιμα, μαθαίνουμε παραδόσεις, στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, τραγουδάμε κάλαντα, φτιάχνουμε κουραμπιέδες κι παίζουμε με καλικάντζαρους, τον Άγιο Βασίλη, ξωτικά και τάρανδους.
Το Αισθητηριακό παιχνίδι είναι επίσης γνωστό ως messy ή sensory play είναι ένα είδος παιχνιδιού όπου το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις αισθήσεις του, αυθόρμητα κι ελεύθερα, για να εξερευνήσει και να μάθει, δηλαδή να παίξει!
Η καλή αρχή ξεκινά από την επιλογή του παιδικού σταθμού. Κάντε όσες ερωτήσεις χρειάζεστε μέχρι να νιώσετε πως έχετε βρει το πλαίσιο που ταιριάζει στην οικογένειά σας. Η ήπια προσαρμογή μπορεί να φαίνεται πως θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, όμως διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση του παιδιού κάνοντας την υπόλοιπη χρονιά να κυλάει πιο ήρεμα.