Η υποστήριξη της οικογένειας είναι καταλυτική στο έργο των παιδαγωγών και στην ένταξη και συμμετοχή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον. Αυτό ξεκινά με την ήπια προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο και ακολουθεί σε κάθε βήμα του με τακτική επικοινωνία, μηνιαίες ενημερώσεις, πρόγραμμα εμπλοκής γονέων και οικογενειακά προγράμματα.

Ενημέρωση γονέων

Η επικοινωνία με τους γονείς γίνεται σε σταθερή μηνιαία βάση όπου ενημερώνονται από τους παιδαγωγούς για την πορεία του παιδιού τους και της ομάδας του. Οι συναντήσεις ξεκινούν με ατομικό χρόνο για κάθε οικογένεια ξεχωριστά και ομαδικό χρόνο συζήτησης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής γίνονται ενημερωτικές συζητήσεις και ομιλίες για θέματα που απασχολούν τις οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας με τη συνδρομή ειδικών-συνεργατών του σχολείου.

Από κει και πέρα, υπάρχει καθημερινή δυνατότητα επικοινωνίας, είτε τηλεφωνικά, είτε δια ζώσης, για οποιοδήποτε θέμα μπορεί να παρουσιαστεί σχετικά με το παιδί.
 

Πρόγραμμα εμπλοκής οικογένειας

Η γονεϊκή εμπλοκή στη σχολική εκπαίδευση των παιδιών έχει θετική της επίδραση στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς αλλά και στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης συνολικά. Έχει σημαντικά οφέλη μέσα από την αύξηση του βαθμού συμμετοχής και ενδιαφέροντος στην τάξη, ενώ ενισχύει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Όσον αφορά τους γονείς, αποκτούν πρόσθετες δεξιότητες για την υποστήριξη των παιδιών κι αυξημένη ικανοποίηση από την συνεργασία τους με το σχολείο αλλά και με τα ίδια τα παιδιά. Τέλος, οι παιδαγωγοί έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλυτέρα τις ανάγκες των μαθητών τους, με την υποστήριξη των γονιών και να είναι πιο αποτελεσματικοί μέσα στην τάξη.

Τα παιδιά θα σας φέρνουν κατά καιρούς μικρές εργασίες για να ολοκληρώσετε στο σπίτι και να παρουσιάσουν στους συμμαθητές και τους παιδαγωγούς. Άλλοτε θα σας ζητούν πληροφορίες όπως αγαπημένα οικογενειακά έθιμα, φωτογραφικό υλικό από επισκέψεις ή οικογενειακές στιγμές ή και πρακτική βοήθεια στην ολοκλήρωση της εργασίας τους. Είναι μια όμορφη ευκαιρία να περάσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί.
 

Οικογενειακά προγράμματα

Τα οικογενειακά προγράμματα δημιουργούν ένα πλαίσιο όπου περνούν δημιουργικό χρόνο μαζί τα παιδιά με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους όπως η οικογένειά τους, οι φίλοι τους και οι παιδαγωγοί, όλοι μαζί ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο. Τα οικογενειακά προγράμματα πραγματοποιούνται είτε στο χώρο τους σχολείου με την αφορμή εορτών και κοινό θεατρικό παιχνίδι, είτε με προσεκτικά σχεδιασμένες εκδρομές με παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Έτσι και οι γονείς μπορούν να δουν πως εξελίσσεται η προσωπικότητα του παιδιού τους στο σχολικό περιβάλλον, ενώ το παιδί απολαμβάνει έναν νέο ρόλο ξεναγώντας τους γονείς του στο περιβάλλον και τρόπο λειτουργίας του σχολείου του. Δημιουργούνται αναμνήσεις και σχέσεις στα προγράμματα που διαρκούν χρόνια μετά την αποφοίτηση του παιδιού.