Νέα
Η καλή αρχή ξεκινά από την επιλογή του παιδικού σταθμού. Κάντε όσες ερωτήσεις χρειάζεστε μέχρι να νιώσετε πως έχετε βρει το πλαίσιο που ταιριάζει στην οικογένειά σας. Η ήπια προσαρμογή μπορεί να φαίνεται πως θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, όμως διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση του παιδιού κάνοντας την υπόλοιπη χρονιά να κυλάει πιο ήρεμα.

Όταν αισθάνεστε βέβαιοι για την απόφασή σας, την μοιράσεστε με το παιδί. Καλό είναι να γίνει μια σύντομη επίσκεψη στο χώρο μαζί με το παιδί μετά την τελική επιλογή. Καλό είναι να αποφύγουμε τις συνεχείς αναφορές στο σχολείο και το ξεκίνημα του καθώς η συχνή επανάληψη μπορεί να αγχώσει το παιδί. Η πρώτη ανακοίνωση, η επίσκεψη και λίγες υπενθυμίσεις αρκούν.

Μέρος της προετοιμασίας για το πρώτο σχολείο είναι η αγορά των σχολικών ειδών. Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν να είναι ευχάριστη η διαδικασία αυτή για τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους:

  • Κάντε μαζί τη λίστα για τα ψώνια σας. Εσείς μπορείτε να τη γράψετε και το μικρό σας μπορεί να τη διακοσμήσει.

  • Αποφύγετε ώρες αιχμής και τον συνωστισμό στα καταστήματα σχολικών ειδών. Ένας τρόπος είναι η επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς.

  • Προσφέρετε περιορισμένες επιλογές από αυτά που ήδη εγκρίνετε και ταιριάζουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό σας, διατηρώντας μια μικρή ελαστικότητα.

  • Πραγματοποιείστε την επίσκεψη σας, χωρίς πίεση χρόνου, ξεκούραστοι, χωρίς να πεινάτε ή να διψάτε (ισχύει και για τους μεγάλους αυτό).

  • Υπάρχουν και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Μπορείτε να κάνετε μια πρώτη επιλογή εσείς και καταλήξετε μαζί με το μικρό σας στην τελική επιλογή από τη λίστα στο ηλεκτρονικό σας καλάθι.

Αφού λοιπόν εξοπλιστείτε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που σας δόθηκαν από τον παιδικό σταθμό, μπορείτε να ετοιμάσετε μαζί με το παιδί μια γωνιά για να φυλάει τα πράγματα του σχολείου με εύκολη πρόσβαση.

Έτσι τα πρωινά θα κυλούν πιο ήρεμα, χωρίς χαμένο χρόνο ψάχνοντας για κάτι που έχει παραπέσει. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μία ακόμη σύνδεση ανάμεσα στο σπίτι και το σχολείο, καθώς το παιδί θα έχει και στα δύο τη γωνίτσα του για τα πράγματά του.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως η καλή ημέρα ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ. Βεβαιωθείτε πως τα μικρά σας κοιμούνται αρκετά νωρίς ώστε να ξυπνάνε έγκαιρα το πρωί και να ξεκινάτε τη μέρα με ηρεμία. Αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες, μιας κι εσείς θα μπορέσετε να τα βοηθήσετε καλύτερα όταν είστε ξεκούραστοι.

Καλή αρχή και καλή σχολική χρονιά!