Λερωθείτε, κάνει καλό!
Το Αισθητηριακό παιχνίδι είναι επίσης γνωστό ως messy ή sensory play είναι ένα είδος παιχνιδιού όπου το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις αισθήσεις του, αυθόρμητα κι ελεύθερα, για να εξερευνήσει και να μάθει, δηλαδή να παίξει!

Η φυσική του περιέργεια, οδηγεί το παιδί στο να δράσει στα ποικίλα υλικά του αισθητηριακού υλικού όπως το νερό, το αλεύρι, το χώμα, η άμμος, ο πηλός, τα φύλλα, τα κοχύλια κ.α. Υλικά με διάφορες μυρωδιές, υφές, χρώματα και ήχους που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις κι επιτρέπουν στο κάθε παιδί να παίξει και να ανακαλύψει με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Παρατηρώντας τις απεριόριστες δυνατότητες αυτού του μέσου αλλά και την βαθιά χαλάρωση που προκαλεί στα παιδιά, έχουμε εντάξει «γωνιές» αισθητηριακού παιχνιδιού με ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις αίθουσες. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν είτε μόνα τους, είτε με παρέα. Το βασικότερο είναι πως οι γωνιές είναι πάντα διαθέσιμες. Έτσι όποτε ένα παιδί νιώθει την ανάγκη να αποσυρθεί από την ομάδας για να αποφορτιστεί, να ξεκουραστεί ή και να χαλαρώσει, είναι ελεύθερο να επιλέξει τη γωνιά που επιθυμεί. Έτσι καλύπτει την ανάγκη του, σεβόμενο και τις ανάγκες των άλλων. Aφού γίνουν οι απαραίτητες εσωτερικές διεργασίες, το παιδί μπορεί και πάλι όταν αισθανθεί έτοιμο να ακολουθήσει την ομάδα ή και να την προσκαλέσει για να μοιραστεί την νέα ανακάλυψή του.

Είναι πολύ εύκολο να δώσετε χρόνο για αισθητηριακό παιχνίδι και στο σπίτι. Άλλωστε μπορεί να το κάνετε λίγο πολύ ήδη. Θυμάστε τη φορά που πασάλειψε ευτυχισμένο την κρέμα παντού ή όταν έχυσε το αλεύρι; Για να μην ανησυχείτε για το καθάρισμα, αρκεί ένας μουσαμάς και πρόχειρα ρούχα. Όσο για το παιχνίδι αρκεί μία ή και περισσότερες λεκάνες με όσπρια, ρύζι, νερό ή ότι άλλο σας τραβά το ενδιαφέρον. Το πιο σημαντικό «συστατικό» άλλωστε είναι η φαντασία του παιδιού σας.

Ακολουθήστε το και δείτε τι έχει να σας δείξει.

Λερωθείτε κάνει καλό!