Η "μαγική" σκηνή!
Όταν ο Μικρός Νότος μας επισκέφθηκε με τον «Ραφτάκο των λέξεων», τα παιδιά πραγματικά μαγεύτηκαν. Μετά την παράσταση, είχαν πολλές ερωτήσεις για το τι σημαίνει «παράσταση», «θεατής» και, φυσικά «ηθοποιός». Τα παιδιά έχουν μάθει να απευθύνονται στους ειδικούς για τις απορίες τους κι έτσι όπως συζήτησαν τις απορίες τους για τη διατροφή με την διατροφολόγο του σχολείου, ρώτησαν τα μέλη του θιάσου για το θέατρο:

«Τι σημαίνει ηθοποιός;»

«Πώς αλλάζω το σώμα μου για τον ρόλο, πώς κάνω τον βασιλιά;»

«Πώς μαθαίνεις αυτά που πρέπει;»

Οι ηθοποιοί πρόθυμα τους έδειξαν πως με τη στάση του σώματος δείχνουν υπερηφάνεια, χαρά ή φόβο. Εξήγησαν την αξία της πρόβας και πόσες  πολλές απαιτούνται για να συγχρονιστούν μεταξύ τους. Μίλησαν για το ρόλο του θεατή και το πως συμμετέχει με τον σεβασμό του στην επιτυχία της παράστασης.

Φυσική εξέλιξη ήταν η έκφραση της απορίας-επιθυμίας: «Μπορούμε να ανεβάσουμε τη δική μας παράσταση;». Η απάντηση ήταν ένα μεγάλο ΝΑΙ. Πατώντας στα βιώματα των παιδιών στην οικογενειακή και σχολική ζωή, δημιουργήσαμε μαζί την παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες κι εμείς οι πρωταγωνιστές». Οι ρόλοι των παιδιών δεν μοιράστηκαν ανάλογα με κριτήριο τις ικανότητες τους, αλλά με την άνεσή τους και την δυνατότητα έκθεσης του καθενός. Η γνώριμη αυλή του σχολείου μεταμορφώθηκε σε μαγική σκηνή και τα παιδιά συμμετείχαν με χαρά, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει πίεση να παραμείνουν αν δεν το θέλουν στην σκηνή.

Κι έτσι με τη δύναμη της φαντασίας, με την ενθουσιώδη συμμετοχή στις πρόβες, με σύμμαχο το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά μας μάγεψαν και μας συγκίνησαν. Για γονείς και εκπαιδευτικούς «έπαιζαν» δύο έργα ταυτόχρονα: η παράσταση των παιδιών μπροστά μας και το νοητικό ταξίδι στην διαδρομή κάθε παιδιού την χρονιά που πέρασε, η μοναδική πορεία ανάπτυξής τους. Είμαστε τόσο χαρούμενοι για όσα τα ίδια κατάφεραν και τόσο ευτυχισμένοι που χάρηκαν κάθε βήμα όσο κι εμείς!